Vilket område i Dubai är bra att bo i

I denna artikel beskriver vi vilket område i Dubai som passar bra just för dig. Vart som är bäst att bo som turist i Dubai beror på flera olika faktorer. De främsta är: budget, syfte med din resa, hur länge du ska vara borta, lägenhet eller hotell, strand eller inte, om du föredrar gamla Dubai eller nya Dubai. I denna artikel tänkte jag gå igenom alla dessa faktorer så att det blir enklare för dig att välja rätt inför din Dubai resa.

Deira, Bur Dubai, Dubai Marina, Palmen, Barsha, Jumeirah???

Första gången man kommer till Dubai kan det vara svårt att få en uppfattning om staden. Sitter man hemma i Sverige och ska boka hotell kan det vara svårt att veta vilket område i Dubai som passar bäst? Här följer en kort beskrivning:

Deira och Bur Dubai. Detta är gamla Dubai och det var här allt började. Mellan dessa stadsdelar har du en flod, på ena sidan har du Deira och på andra Bur Dubai. Här kan det vara intressant att bo om du vill see hur allt startade. Detta är långt borta från all glitter och glamour i nya Dubai.

Dubai Marina och Jumeriah Beach Residence (JBR).

Detta är “nya” Dubai som tillkommit de senaste 15 åren. Dubai Marina är en konstgjord flod omgiven av bostäder, köpcentrum, restauranger och hotell. Framför Dubai marina har du området Jumeriah Beach Residence. Detta är den mest populära stranden. Här finns massor av restauranger och kafeer. Kommer du första gången till Dubai som turist är detta området perfekt.

Dubai Marina är ett område som är perfekt att strosa i på kvällen. Massor av restauranger.
Dubai Marina är perfekt för en kvällspromenad

Palm Jumeirah

En konstgjord ö formad som en Palm. Galet, unikt, Dubai. Fler och fler hotell har öppnat upp och här är perfekt om man vill ha lyx och strandhäng. Om ni inte bor på Palmen kan det vara kul att åka hit och titta hur det ser ut.

Al Barsha

Detta område i Dubai tillhör nya Dubai men inte lika lyxigt som Dubai Marina. Många bra budget hotell. Här ligger Mall of The Emirates som har inomhusskidbacken. Inte det roligaste området men perfekt om du inte vill spendera lika mycket på hotell. Stranden är nära, ca 10 minuter med en taxi.

Jumeirah

Jumeirah är ett större område längs med stranden som sträcker sig hela vägen från Bur Dubai till Jebel Ali industri område. I Jumeirah är det mycket villor där Emirater bor. Finns flera hotell som ligger på stranden tex Four Seasons och Mandarin Oriental. Vill du hänga med locals kan du åka till köpcentrummet Mercato.

Budget

Jag får ofta frågan om bra budgethotell. Då budget är väldigt relativt till din inkomst blir det ibland svårt att svara. Vad som är lågbudget får några är hög budget för andra. Det som är bra är att det har kommit mera 3 och 4 stjärniga hotell de senaste åren och många erbjuder bra kvalité till bra priser. Vill du bo på stranden finns det i princip inga lågpris hotell. Alla strandhotell är i dagsläget 5 stjärniga. Vill du ha billigare strandhotell kan du titta på andra Emirater som Fujeirah, Ajman eller Rhas Al Khaimah. Områden där du hittar bra budget hotell är Al Barsha,, Bur Dubai eller Deira. Personligen skulle jag välja Al Barsha eller Bur Dubai då Deira är längre ifrån köpcentrum och stranden.

Bra lågpris hotell i Dubai är Ibis, Holiday Inn Express, City Max och Golden Tulip. De finns nu på flera platser runt om i Dubai.

Rove hotels är en ny hotell kedja som erbjuder budget hotell i coola miljöer. Det finns flera i Dubai och alla är riktigt bra. Här är en kort video från Rove i Dubai Marina.

Det har också dykt upp massor av lägenhetshotell där det finns matlagningsmöjligheter. Om ni vill spara pengar så kan ni laga mat hemma men då missar ni allt bra Dubai har att erbjuda i restaurang väg.

Övrigt att tänka på när ni väljer hotell i Dubai:

Om ni kommer för att sola och bada så välj ett strand hotell eller något område där det är nära till stranden. Hotellen rätt på stranden är dyra men har alla bra pool områden och privata stränder. Här slipper ni försäljare som i många Asiatiska länder. Några bra strand hotell: Sheraton Jumeirah, Hilton Jumeirah, Le Royal Meridien Jumeirah eller Le Meridien Mina Seyahi.
Vill ni bo med gång avstånd till stranden men betala lite mindre så välj hotell i Dubai Marina eller Jumeirah Beach walk. Tex Sofitel Jumeirah, Amwaj Rotana, Mövenpick Jumeirah eller Ramada Plaza Jumeirah.

Kommer ni för shopping och kortare tid så välj hotell nära köpcentrum eller tunnelbanan. I Al Barsha finns flera bra hotell för alla budgetar – lyx Kempinski, bra Sheraton Mall Of Emirates, bra 4 stjärnigt Holiday Inn Al Barsha, 3 stjärnigt Ibis Mall of the Emirates eller City Max Mall of the Emirates.
I närheten av Dubai Mall kan jag rekommendera: lyx – Address hotellen, 4 stjärnigt Al Manzil (dyrt 4 stjärnigt pga väldigt bra läge).

Gamla eller nya Dubai är en smaksak. I gamla Dubai som Bur Dubai eller Deira är det mer liv, rörelse och traditionellt medans ”nya” Dubai som Dubai Marina eller Downtown är mera lyxigt. Väljer du gamla Dubai försök hitta något nära tunnelbanan.

Men vart ligger centrum i Dubai?

Det finns i princip inget centralt område i Dubai utan flera områden. Dubai har vuxit längs stranden i etapper och ”nya” centrum har tillkommit. Dock så är taxi billigt och det är enkelt att ta sig runt. Trafiken ökar igen så om du ska ta en taxi, undvik pendlings trafiken på morgonen och eftermiddagen (som alla storstäder).

Lyxhotell i Dubai

Vill du unna dig lite lyx så är Dubai definitivt rätt plats att göra det i. Här finns några av världens bästa hotell och restauranger. Några lyxhotell som är riktigt bra är: One & Only Royal Mirage eller One & Only The Palm, alla Jumeirah hotellen (framförallt Madinat Jumeirah), Raffles, Address hotellen (alla är bra, finast är Address Down Town eller The Palace), Armani (första våningarna på Burj Khalifa, Park Hyatt mm.

Burj Al Arab och Madinat Jumeirah är exempel på bra lyxhotell i Dubai.
Burj Al Arab och Madinat – bra lyxhotell i Dubai

Lyxhotell i öknen utanför Dubai

Har du tid rekommenderar jag att kombinera city hotell med något av ökenhotellen. Bäst (och dyrast) är Al Maha by Luxury Collection. Bab Al Shams och Ritz Carlton Ras Al Khaimah Al Wadi Dessert är också exklusiva och mycket bra. Ritz Carlton ligger i Rhas Al Khaimah som är en annan emirat men ligger bara 45 minuter från Dubais flygplats.