Om Dubai

Dubai är en av världens snabbast växande städer och är beläget i Förenade Arab Emiraten på den arabiska halvön. Detta lilla land består av 7 Emirater varav Dubai är en.

Även fast landet Förenade Arab Emiraten är mest känt för sina oljetillgångar så är oljan idag en liten del av Dubais inkomstkälla. Det sägs att olja står för ungefär 3 % av den totala BNP.

Huvudstaden är Abu Dhabi och där finns betydligt större oljetillgångar.

Befolkningsmässigt så är den största delen av invånarna i Dubai från andra länder. Enligt Dubais statiska byrå så var befolkningen tredje kvartalet 2018 lite mera än 3,1 miljoner och den lokala befolkningen är någonstans mellan 10-20 %. De största invandrargrupperna är Indien, Pakistan, Bangladesh och filipinerna.

Nedan kan ni se befolkningsutvecklingen genom åren:

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum är nuvarande regent av Dubai och hans familj har styrt i sedan 1833. Vad Sheikh Mohammeds far Sheikh Rashid började med var att investera oljepengar i infrastruktur för att underlätta handel och turism. På 70-talet byggdes Jebel Ali hamn som idag är världens största hamn. Andra projekt var att etablera free zoner där internationella företag kan etablera sig skattefritt. De flesta stora företag har nu valt Dubai som regionalt kontor för mellanöstern tack vare dessa free zoner.

Vi börjar idag se resultatet av deras vision i form av en modern och öppen Arabisk stad med jätte projekt inom turism och fastighets branschen.

Kommer du till Dubai som turist kan du läsa mera här vad man kan göra.

Ett citat från Sheikh Mohammed: "Dubai är idag 10 % av min vision av vad jag vill att Dubai skall vara". Ni kan med detta citat förstå hur mycket mera som kommer hända i denna Emirat. Burj Al Arab, konstgjorda öar och världens största shopping centrum är bara början av familjen Maktoums vision.